Hem » Sevärdheter » Damlatasgrottan

Damlatasgrottan

När Alanyas hamn skulle byggas år 1948 upptäcktes Damlatasgrottan av en slump. Temperaturen inne i grottan ligger hela tiden runt 22-23 sköna grader. Luftfuktigheten är dock oftast mer än 90 %. Det klimat som råder inne i Damlatasgrottan sägs ha goda effekter på de som lider av andningsbesvär såsom astma. Det är så pass välkänt att läkare ordinerar tid inne i grottan åt patienter, vilket betyder att grottan är reserverad för dessa varje morgon.

Damlatasgrottan är belägen där Kleopatrastranden slutar och det är en stor kontrast med lugnet i grottan jämfört med stadens puls och liv. Inne i grottan är det fullt av stalaktiter och stalagmiter som är tusentals år gamla. När man kommit in i grottan är det som en stor öppen sal fullt av stalaktiter i hela taket. Formationerna som uppkommit är fantastiska och kan få fantasin att flöda. Tillsammans med lugnet och klimatet har detta gjort grottan till en av stadens mest kända och välbesökta turistmål.

I nära anslutning till Damlatasgrottan ligger arkeologiska och etnografiska museet för den som är intresserad av detta. Det finns också tre sjögrottor som man kan besöka. Det enda sättat att ta sig ut hit är med båt. De tre heter Fosforlu Magara, med sina fosforscerande stenar, Asiklar Magarasi och Kizlar Magarasi dit det sägs att pirater tog sina kvinnliga fångar.

Kommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.